- Rusland zal volgens top-experts van de NAVO binnen een week het grootste deel van Oekraïne onder controle hebben, inclusief de hoofdstad Kiev.
- Het Oekraïense leger meldt dat de Russen zijn begonnen met het verzamelen van middelen voor de bestorming Kiev.
- Intussen zijn in de derde overlegronde tussen Oekraïne en Rusland maandag nadere afspraken gemaakt over evacuatieroutes.
- Lees ook: Hier kun je terecht als je Oekraïne wilt helpen: doneer liever geld aan Giro555 of andere professionele organisaties dan spullen – en bied onderdak aan
Top-experts van de NAVO denken dat Rusland binnen een week een groot deel van Oekraïne onder controle zal hebben, inclusief de hoofdstad Kiev. Dat melden ingewijden aan Business Insider Deutschland.
Over een week zal volgens de NAVO-experts alleen het westelijke deel van Oekraïne, waar onder meer de stad Lviv ligt, nog niet in Russische handen zijn. Het noorden van het land waar Kiev ligt, het oosten en het zuiden inclusief de havens aan de Zwarte Zee, zullen door Rusland zijn veroverd.
Aan het begin van de invasie verliep de Russische opmars langzamer dan verwacht, maar inmiddels hebben zich grote aantallen militairen rondom Kiev verzameld. President Volodimir Zelenski en burgemeester Vitali Klitsjko hebben meerdere malen gezegd zich met hand en tand te gaan verdedigen, desnoods door huis-aan-huis-gevechten.
Het Oekraïense leger meldde in de nacht van zondag op maandag al dat Rusland was begonnen met het verzamelen van middelen voor de bestorming Kiev. Tegelijkertijd proberen Russische troepen de volledige controle te krijgen over Irpin en Bucha, twee steden die net buiten Kiev liggen. Van daaruit is het nog slechts enkele kilometers naar de noordwestelijke stadsgrenzen.
Russische eenheden willen ook tactisch voordeel behalen door de oostelijke buitenwijken van de stad te bereiken. Volgens Vadim Denisenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, hebben de Russen een vrij grote hoeveelheid materieel en troepen verzameld op routes naar Kiev. “We gaan ervan uit dat de strijd om Kiev de belangrijkste strijd van de komende dagen is”, zei hij volgens onlinekrant Ukrayinska Pravda zondag tijdens een live tv-uitzending.
Doden bij luchtaanval op stad ten westen van Kiev
Bij een Russische luchtaanval ten westen van Kiev zijn maandagmiddag ten minste dertien burgers omgekomen, meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Een granaat raakte een grote bakkerij in de stad Makariv, aldus het ministerie. Vijf mensen werden levend onder het puin vandaan gehaald. Er waren zo'n dertig mensen aanwezig.
Russische troepen bevinden zich ten noordwesten van Kiev en proberen ook vanuit het westen op te rukken naar de hoofdstad. Rusland houdt vol dat zijn troepen geen burgerdoelen in Oekraïne aanvallen.
De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, meldde zondag op Telegram dat er gevechten waren in de buurt van Kiev. De stad blijft volgens hem alle middelen verzamelen voor zijn verdediging. Hij heeft verschillende controleposten aan de stadsgrenzen bezocht, de veiligheidstroepen zijn vastbesloten elke aanval af te weren.
Evacuatieroutes besproken tijdens derde overlegronde tussen Rusland en Oekraïne
Volgens Oekraïne heeft de derde ronde van vredesoverleg met de Russen geleid tot kleine positieve ontwikkelingen bij de vluchtroutes van burgers uit belaagde Oekraïense steden. Het gaat om de zogenoemde humanitaire corridors. Volgens de Oekraïense onderhandelaars is er echter geen resultaat geboekt dat de situatie "belangrijk" verbetert. Zij spraken wel over intensief overleg. De Russen vonden het na afloop nog te vroeg om over iets positiefs te spreken.
De corridors waren bij het vorige overleg afgelopen donderdag overeengekomen. Maar Oekraïners en Russen verwijten elkaar de wapenstilstand tijdens evacuaties te schenden, waardoor er bijvoorbeeld uit de havenstad Marioepol nauwelijks inwoners konden vertrekken. De Oekraïense regering in Kiev is er ook verbolgen over dat door de Russen geplande vluchtroutes naar Rusland en bondgenoot Belarus leiden, dus naar gebied van de vijand.
Bij de onderhandelingen wil Kiev vooral een onmiddellijk staakt-het-vuren bereiken, gevolgd door een terugtrekking van de Russische troepen. Moskou op zijn beurt eist dat Oekraïne zijn militaire acties staakt en in de grondwet verankert dat Oekraïne neutraal blijft, en dus geen lid wordt van het westerse NAVO-bondgenootschap. Kiev moet verder de Krim als Russisch grondgebied erkennen en de afvallige regio's Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten.
Aanval op Oekraïense wapenindustrie
Intussen heeft de Russische minister van Defensie Igor Konasjenkov aangekondigd de Russische militaire activiteiten in Oekraïne uit te breiden met aanvallen op de Oekraïense wapenindustrie. "Als onderdeel van de opdracht om Oekraïne te demilitariseren, zullen de troepen de Oekraïense defensie-industrie met precisiewapens bestoken", zei hij zondag.
Moskou waarschuwt Oekraïne voor de aanvallen om werknemers in Oekraïense defensiebedrijven de kans te geven zichzelf in veiligheid te brengen, zegt Konasjenkov. Wanneer de aanval precies zal plaatsvinden, zei hij er echter niet bij.
Ook zei de minister dat de Oekraïense regering op de eerste dag van de invasie sporen van een militair-biologisch programma heeft verwijderd. Ze zou onder meer pathogenen als cholera en de pest hebben laten vernietigen. Bewijs voor deze beweringen leverde Konasjenkov niet.
Humanitaire corridors worden opnieuw aangevallen
Oekraïne is in onderhandeling met Rusland over humanitaire corridors waarlangs burgers uit een aantal steden kunnen vluchten, maar heeft daar weinig vertrouwen in omdat Russische troepen hun aanvallen niet hebben gestaakt.
Rusland had vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren aangekondigd bij de steden Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol om burgers de kans te geven de Oekraïense steden te verlaten. Er worden volgens het Russische ministerie van Defensie zes corridors ingericht, die echter in de richting van Rusland en Belarus leiden.
De Oekraïense autoriteiten stellen dat iedereen zelf mag besluiten waar hij of zij heengaat en adviseren mensen zich niet door Rusland te laten evacueren.
Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski had het Russische standpunt over de corridors daarvoor "compleet immoreel" genoemd. Oekraïners moeten volgens hem het recht hebben naar hun eigen grondgebied te gaan als ze steden verlaten.
Zowel zaterdag als zondag kwamen Oekraïne en Rusland een soortgelijke corridor overeen bij Marioepol. Maar op beide dagen werd de evacuatie van burgers uit de belegerde stad gestaakt vanwege geweld. Beide kampen beschuldigen elkaar van het verbreken van het bestand.
Het is onduidelijk hoeveel mensen de stad hebben kunnen ontvluchten. Pro-Russische rebellen die samen met de Russische strijdkrachten Marioepol omsingelen, maakten zondag melding van driehonderd mensen. Die zouden Marioepol aan de oostkant hebben verlaten onder bescherming van de rebellen. Oekraïense 'nationalisten' zouden de burgers willen beletten te vertrekken.
Vluchtelingen stromen Europa binnen
Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn meer dan 1 miljoen vluchtelingen bij Polen de grens overgestoken, meldt de Poolse douane.
In Duitsland zijn inmiddels meer dan 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen. Maar aangezien er in de Europese Unie geen grenscontroles zijn kan het aantal veel hoger zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.
De teller stond zondag op ruim 37.000. Veel van hen zijn doorgereisd uit Polen, dat een grens met Oekraïne deelt. Ook buurlanden als Hongarije, Roemenië, Slowakije en Moldavië hebben veel vluchtelingen ontvangen.
De Verenigde Naties meldden zondag dat de afgelopen tien dagen ruim 1,5 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht. De volkerenorganisatie sprak van de snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog.